1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пролетта идва със силна слънчева активност

Пролетта идва със силна слънчева активност

Учените могат да предскажат конкретния срок на магнитната буря само три дни преди нейното настъпване

В следващите два пролетни месеца, според прогнозите, се очаква засилена слънчева активност и ръст на вероятността от магнитни бури, съобщи пред журналисти Сергей Гайдаш, шеф на Центъра за прогнозиране на космическото време към Института по земен магнетизъм, йоносфера и разпространение на радиовълните.

"В близките два месеца можем да очакваме засилване на слънчевата активност. Може да настъпят четири магнитни бури, а една от тях да е доста силна", казва Гайдаш.

Той подчертава, че сега Слънцето постепенно излиза от рекордно продължителния спокоен период, но изостава от "графика" с две години.

Той добави, че сега учените могат да предскажат конкретния срок на магнитната буря само три дни преди нейното настъпване, тъй като именно този срок е необходим на слънчевата плазма, за да долети до Земята и да нанесе "удар" по нейната магнитосфера, съобщава РИА Новости.

В близките три дни на Земята може да има малка магнитна буря, допълни Сергей Гайдаш. "Очаква се засилване на геомагнитната активност, може да има буря от минимално ниво", казва Гайдаш и подчертава, че събитието няма да има сериозни последствия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.