1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Промените в Закона за горите водят до скрита приватизация на останалия най-сериозен обществен ресурс

Промените в Закона за горите водят до скрита приватизация на останалия най-сериозен обществен ресурс

Снимка:

Коалицията „За да остане природа в България“ алармира за предупреждение и санкция от ЕК

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ организира поредната си пресконференция, с която да аламира, че „готвените промени в Закона за горите водят до скрита приватизация на най-сериозния останал обществен ресурс“. Това беше и темата по отговорния национален проблем в деня, когато Народното събрание свика извънредно заседание и приемане на гласуваните в Комисията по земеделие и гори промени в Закона за горите. Принципните си несъгласия с тях и предупрежденията си за предстоящия пореден погром върху българската гора изразиха Тома Белев – „Зелени Балкани“, Петко Цветков - Българска фондация „Биоразнообразие“, Костадин Вълчев - Сдружение за дива природа „Балкани“, Александър Дунчев - WWF, Стоян Йотов - ПП „Зелените“.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ предупреди, че след пет месеца на граждански протести и остри възражения на опозицията, депутатите от мнозинството промениха само един, и то малък детайл от големия брой вредни предложения в готвените промени в Закона за горите, които стигнаха до второ четене в пленарна зала. Бяха направени обаче нови, още по-лобистки поправки. На извънредно заседание на парламентарната комисия по земеделие и гори стана ясно, че под натиск от Европейската комисия депутатите от ГЕРБ са били принудени да премахнат част от схемите за държавна помощ при строителството на спортни съоръжения в горите. Но изискванията на Европейската комисия ще се отнасят само по отношение на нови строежи и то частично. От една страна, депутатите от ГЕРБ вмъкнаха в законопроекта възможност строителството на ски курорти и голф игрища в горите да не става чрез публични търгове, а по реда на спорния и все още неприет Закон за публично частните партньорства, който ще бъде оспорен от коалицията „За да остане природа в България“ пред ЕК като схема за държавна помощ. От друга страна, депутатите от ГЕРБ продължават да лобират за "Витоша ски" АД, тъй като не промениха текстовете, които дават възможност за отдаване правото на ползване на съществуващи писти без търг.

Целия материал за проведената пресконференция на Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.