1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проучване и мониторинг на световно застрашената малка белочела гъска

Проучване и мониторинг на световно застрашената малка белочела гъска

Снимка:

И през този зимен сезон екипите на БДЗП продължиха с дейностите си

И през този зимен сезон екипите на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) продължиха с дейностите си по проучване и мониторинг на световно застрашената малка белочела гъска. Видът е изключително рядък за нашата страна като данните за България са и от района на проектните защитените зони „Батова”, „Пясъчник” и „Златията”. Именно там са съсредоточени усилията на БДЗП. Тези места са включени в международния проект по програма LIFE+ на ЕС „Опазване на феноскандинавската популация на малката белочела гъска в ключовите за нея места за престой и зимуване по европейския миграционен път”, в който БДЗП участва като партньор.

Дейностите по мониторинга стартираха през месец октомври, когато бяха регистрирани и първите ята от зимуващи диви гъски. В края на този месец числеността на големите белочели гъски достигна близо 20 000 в района на защитена зона „Свищовско – Беленска низина“. Тогава бяха наблюдавани и първите световно застрашени червеногуши гъски в България. От този сезон защитената зона също е част от мониторираните места по проекта. Именно тук на 30 октомври в ято от 7000 големи белочели и 44 червеногуши екипът на БДЗП успя да наблюдава и заснеме 1 възрастна малка белочела гъска.

В проектните територии, най-голямото струпване на гъски бе установено в края на месец ноември в района на ЗЗ „Златията”, където екипът на БДЗП наблюдава близо 3000 големи белочели гъски. Със застудяването на времето се регистрираха и първите ята от зимуващи гъски в района на ЗЗ „Батова” и „Пясъчник”. Мониторингът ще продължи до края на месец март 2014 г.

Паралелно с мониторинга и през този сезон БДЗП продължи с дейностите си по съвместни проверки за спазване на Закона за биологичното разнообразие и Закона за лова и опазване на дивеча в горепосочените райони. В тези проверки участват и представители на държавните институции – Регионални инспекции по околната среда и водите, Държавни горски стопанства и Ловно-рибарски дружества. Целта на тези своеобразни патрули е да се спре и сведе до минумум един от основните застрашаващи фактори за вида – бракониерството. Малката белочела гъска прави смесени ята с голямата белочела гъска, която е ловен обект и често става жертва на бракониерски отстрел. Екипите на БДЗП не установиха нарушения на закона по време на организираните акции през ноември, декември, януари и февруари.

Съвсем скоро в рамките на проекта предстои да се изготви Национален план за действие за опазване на вида в България, който ще бъде основен инструмент за осигуряване на сигурно бъдеще на малката белочела гъска в страната.

Дейностите по мониторинг и проучване на една от най-редките птици в България и света продължават и догодина.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.