1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проучват популацията на делфините в Черно море

Проучват популацията на делфините в Черно море

Изследването ще отчете и как влияят видовете замърсявания върху бозайниците и взаимовръзката им с рибните запаси

Проект за проучване на популацията на делфините в Черно море подготвя Институтът по океанология във Варна. До края на годината документите ще бъдат подадени за финансиране по ОП „Околна среда“. От института посочват, че причината за преброяване на делфините са твърденията на рибари, че популацията на бозайниците се е увеличила значително и дори застрашава риболова, пише в. „Строителство имоти” . В Черно море има три вида делфини - афалини, обикновен делфин и муткур.

Ако подготвяните проекти за изследвания бъдат одобрени, най-рано след две години може да има ясна картина за делфините и популацията им. Изследванията са скъпи, защото се извършват със самолети, кораби и бързоподвижни лодки. Проучването ще отчете и как влияят видовете замърсявания върху бозайниците и взаимовръзката им с рибните запаси. Според учените евентуалното нарастване на броя на делфините е свързано с увеличение на рибата, което говори за известно подобряване чистотата на водата.

Два са основните „сблъсъци“ между делфини и рибари. В първия случай делфините често попадат в хрилни мрежи, поставени за улов на калкан, оплитат се и се давят. В другия случай морските бозайници дъвчат торбите на траловете за улов на трицона, пробиват малки дупки, откъдето изтича рибата и те се хранят с нея.

През последните години няма напълно изчезнали видове, но някои са на ръба. Популацията на есетровите риби рязко е намаляла. Има места, където вече не се срещат миди. Предвижда се, че уловът на риба ще отмира като средство за препитание и ще бъде изместен от подводни ферми.

Наскоро Институтът по рибни ресурси и аквакултури - Варна стартира проект със Земеделския институт в Стара Загора за превръщане на потънал кораб в мидена ферма. Очакваният годишен добив е 10 тона.

Техническият университет във Варна пък започна мащабен проект за изграждане на изкуствени рифове с миди, които да филтрират морската вода. В района на нос Акин вече се инсталират 3 подводни линии с дължина 280 метра всяка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.