1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Птиците с разноцветни пера еволюират по-бързо

Птиците с разноцветни пера еволюират по-бързо

Това сочат резултатите от австралийско изследване

Птиците с разноцветни пера еволюират по-бързо в сравнение с онези с монохромно оперение. Това сочат резултатите от австралийско изследване, публикувани в сп. "Нейчър" и цитирани от "Франс прес".

Те потвърждават важна теория в областта на еволюционната биология и показват, че птиците с най-ярко оперение, като Гулдовата амадина, обагрена в цветовете на дъгата, генерират най-голямо генетично многообразие.

За пръв път се доказва, че тази характеристика ускорява създаването на нови видове и еволюцията, заяви Дейви Стюарт-Фоксот от университета в Мелбърн.

Изследването обхванало соколи, орли, кукумявки и козодои, известни също като нощни лястовици. Учените се поинтересували до каква степен "премяната" на животното допринася за резистентността му и приспособяването му към външни фактори, като загуба на хабитата и климатичното затопляне, пише БТА.

"Опитваме се да разберем как и защо еволюират новите видове... Защо определени популации се развиват в нови видове, докато останалите просто остават същите в продължение на милиони години", допълни с усмивка на лице Дейви Стюарт-Фоксот.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.