1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Растенията с големи листа забавят глобалното затопляне

Растенията с големи листа забавят глобалното затопляне

Според НАСА, компютърните модели досега не са вземали предвид растежа на листата

В свят с два пъти по-голямо количество въглероден диоксид в атмосферата растенията може да растат повече и да предизвикат ефект на застудяване, но това няма да е достатъчно, за да се сложи край на последствията от глобалното затопляне, оповести НАСА, цитирана от Франс прес.

Когато става дума за дългосрочни прогнози, една от свързаните с климата неизвестни е как ще "реагира" Земята към покачването на температурите. Растенията ползват въглероден диоксид, слънчева светлина и вода при фотосинтезата. Те могат да се приспособят към покачване на нивото на въглеродния диоксид чрез по-ефикасно използване на хранителни вещества и израстване на по-големи листа.

По-ефикасно използване на вода и хранителни вещества е наблюдавано при експериментални изследвания и може да доведе до растеж на по-големи листа, се казва в комюнике на НАСА. Трудно е обаче да се предскаже какви ще са последствията от това израстване на растенията върху глобалното затопляне.

Според прогнози, съставени въз основа на компютърен модел, може да има застудяване в дългосрочен план от порядъка на минус 0,3 градуса по Целзий в света. Повечето компютърни модели обаче са базирани върху затопляне в дългосрочен план с 2-4,5 градуса по Целзий. Израстването на растения с големи листа забавя, но не слага край на последствията от глобалното затопляне, заяви ръководителят на изследването Лахуари Бунуа.

Според НАСА, компютърните модели досега не са вземали предвид растежа на листата. Резултатите от изследването са публикувани в Geophysical Research Letters.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.