1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Решение за сертфициране на още 8 горски стопанства ще вземе насроченият за края на ноември одит

Решение за сертфициране на още 8 горски стопанства ще вземе насроченият за края на ноември одит

WWF проучи 150 000 ха на територията на стопанствата

Осем държавни горски стопанства от Южно-централното държавно предприятие ще бъдат одитирани в края на ноември, за да се реши дали ще получат FSC сертификат. През последните 3 години WWF подпомага активно подготовката на стопанствата като част от мисията си да насърчава отговорното управление на горите в България.

Над 200 служители от Държавно горско стопанство (ДГС) Асеновград, ДГС Пловдив, ДГС Първомай, ДГС Хисар, ДГС Карлово, ДГС Клисура, Държавно ловно стопанство (ДЛС) Кормисош и ДЛС Тракия преминаха през серия теоретични и практически обучения, организирани от WWF. Застъпените по време на обученията теми са свързани с горска сертификация по системата FSC, с идентифициране, стопанисване и мониторинг на гори с висока консервационна стойност, с „близки до природата“ лесовъдски практики и с опазване на биологичното разнообразие в горите.

WWF проучи 150 000 ха (4% от горите в страната) на територията на 8-те стопанства, разположени основно в Родопите, Средна гора и Централна Стара планина, за да идентифицира горите с висока консервационна стойност. В тях беше установено многообразие от редки и защитени видове растения и животни, като родопска горска майка, балкански ранилист, венерина пантофка, зановец, блатно кокиче, черен щъркел, кафява мечка, видра, черен кълвач и много други. В резултат на теренните проучвания на територията на ДГС Клисура бяха установени две нови находища за страната на вида червеногуша мухоловка (Ficedula parva), защитен от Бернската конвенция и българския Закон за опазване на биологичното разнообразие.

Експертите на WWF подпомогнаха идентифицирането на заинтересованите страни и изготвянето на социални проучвания, които са неразделна част от подготовката за сертифициране. Активното ангажиране в управлението на горските ресурси е едно от условията за успешното прилагане на принципите на FSC сертификацията и горските стопанства са задължени да подпомагат местните хора и организации в този процес.

„Продължаващият процес на сертификация на горски стопанства в България означава, че идеите за устойчивото стопанисване на горите намират не само добра почва за реализиране, но и все по-голямо разбиране и разпространение – коментира инж. Александър Дунчев от WWF. – Този процес развива и по-тясно специализираната задача за опазване на старите гори, по която WWF работи вече 10 години, тъй като FSC сертификацията обръща особено внимание на тяхната защита и съхраняване.“

WWF приложи на практика най-съвременните научни методи в проучването на 30 000 ха гори само в Родопите, от които установи и картира 7000 хектара във фаза на старост. Опазването на старите гори е приоритет заради съхранените естествени процеси и значимото биологично разнообразие, припомни още инж. Дунчев. Всички данни от тези проучвания са публично достъпни онлайн на специално разработена платформа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.