1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. РИОСВ-Благоевград започва масови проверки за такса "торбичка"

РИОСВ-Благоевград започва масови проверки за такса "торбичка"

Глобите са в размер от 3 до 10 хиляди лева

От Регионалната инспекция по околна среда и водите в Благоевград започват масови проверки в търговските обекти и хранителни магазини за заплащане на продуктова такса за полимерни торбички. От управителите и собственици на магазини ще се изискват документи, с които да се докаже, че за всяка торбичка в обекта вече е заплатена продуктова такса за вредно въздействие в околната среда. Предприятието за управление на дейностите за околна среда, информира БНТ.

Полимерните торбички обикновено се използват при пазаруване на по-голямо количество стоки, по-удобни са за носене, защото имат дръжки. След употреба обаче, от тях се образуват масово разпространени отпадъци и за това се заплаща висока продуктова такса - 35 стотинки за една торбичка.

От една страна инспекторите поверяват производителите и дистрибуторите на полимерни торбички, а от друга крайните търговци, които ги продават на клиентите.

Проверките за платени продуктови такси за полимерни торбички в магазинната мрежа в Благоевград ще продължат един месец. В случай, че се установи фирма-вносител или дистрибутор, която не е платила таксата, съгласно Закона за управление на отпадъците, ще се налагат глоби от 3 до 10 хиляди лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.