1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Шест общини не са предали програмите си за предотвратяване на замърсяването с фини прахови частици

Шест общини не са предали програмите си за предотвратяване на замърсяването с фини прахови частици

Снимка:

Това заяви зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева

Мерки, които да помогнат на хората, отопляващи се с твърдо гориво, да преминат на екобрикети или висококалорични въглища с ниско съдържание на пепел обмисля междуведомствена група с представители на няколко министерства. Това коментира пред журналисти зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева. По думите й за целта трябва да се сменят отоплителните уреди на хората.

Мярката цели подобряване качеството на въздуха и намаляване на запрашаването в населените места. Шест общини все още не са предали в екоминистерството програмите си за предотвратяване на замърсяването с фини прахови частици. Проблемът съществува в 30 общини на страната.

Изтече срокът, в който България трябваше да представи програмите им за предотвратяване на замърсяването в Европейската комисия. До голяма степен фактор е бедността на населението, поради което големи общности в страната са зависими от дърва и други мръсни горива за отопление и готвене, пише vesti.bg.

Може би няма да успеем да получим дерогация, защото всички срокове са изтекли, но 20 страни имат този проблем, така че не вярвам да се стигне до наказание, коментира зам.-министърът.

Междуведомствената група обмисля мерки и за подмяна на пясъка за третиране на пътищата през зимата с химически средства, безопасни за околната среда. Може би в началото ще трябва да се направи програма за подпомагане на общините в прилагането на тази мярка, смята Манева. Зам.-министърът откри днес втората работна среща за създаване на Национален план за действие по изменение на климата 2013-2020 г.

Очаква се мерките от плана да бъдат обобщени и подложени на обществено обсъждане през януари, а през март да има правителствено решение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.