1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Служители на ОДМВР-София са установили шест случая на нерегламентиран превоз на животни

Служители на ОДМВР-София са установили шест случая на нерегламентиран превоз на животни

Вече втора седмица на територията на дванадесетте районни управления се осъществява непрекъснат контрол на преминаващите товарни камиони

Шест случая на нерегламентиран превоз на живи животни са установени в хода на полицейска операция, проведена от служители на ОДМВР-София, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Вече втора седмица на територията на дванадесетте районни управления се осъществява непрекъснат контрол на преминаващите товарни камиони, има засилено полицейско присъствие във вилните зони и отдалечените населени места, полицейски екипи патрулират на автомагистралите “Хемус” и “Тракия”.

Планираната полицейска операция цели недопускане на незаконен превоз и търговия с живи животни, суровини и месни продукти без съответните документи, както и пресичането на опити за кражби, измами и други престъпления, свързани с домашни животни. За целта на територията на дванадесетте районни управления към ОДМВР-София е създадена организация за непрекъснат контрол на превоза на животни, осигурено е засилено полицейско присъствие във вилните зони и отдалечените населени места, допълнителни полицейски екипи патрулират на автомагистрали “Хемус” и “Тракия”. От началото на операцията на територията на ОДМВР-София са регистрирани шест случая на нерегламентиран превоз на живи животни, за което водачите са санкционирани.

На 2 април на автомагистрала “Тракия” служители от сектор “Престъпления по пътищата” спрели за проверка товарен автомобил “Пежо Боксер”, превозвал около 100 живи агнета. Въпреки че шофьорът не се подчинил на подадения полицейски сигнал, малко по-късно той бил доведен в районното управление в Ихтиман. Пред служителите представил ветеринарно-медицинско разрешително, издадено за друго превозно средство и друг товар. Негов „колега“ бил установен и на територията на РУП-Ихтиман на 4 април. При проверката на товарен микробус служителите на реда установили, че в него се превозва бик, за който липсвали необходимите съпроводителни документи. На водача е съставен акт от ветеринарен лекар за установено административно нарушение по чл. 248 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност, както и акт за нарушение на чл. 6 от Закона за българските документи за самоличност.

Отново на 4 април автопатрул на РУП-Костенец установил, че в товарен автомобил “Мерцедес” с пазарджишка регистрация се превозват без необходимите документи три коня. За констатираното нарушение служител от Областната дирекция по безопасност на храните е съставил акт на шофьора и на собственика на конете. За същите нарушения на следващия ден е санкциониран и водач на товарен микробус “Форд Транзит” - липсвала необходимата документация за превозваните пет овце.

Още 36 домашни животни установили служителите на Костинброд на 8 април в товарен „Мерцедес“. Шофьорът не разполагал с необходимия лиценз за това, той е санкциониран по административен ред. Друг случай на нерегламентиран превоз на животни бил установен същия ден на автомагистрала “Хемус” от служители на сектор “Престъпления по пътищата” към областната дирекция. Униформените спрели за проверка товарен автомобил “Мерцедес” с ловешка регистрация, в който били натоварени три крави и две телета. Водачът не могъл да представи надлежните документи за транспортирането на живия товар, поради което бил доведен в районното управление в Правец за съставяне на акт по чл. 139 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност.

До настоящия момент на територията на ОДМВР-София е регистриран един случай на кражба на агне, извършена в Ботевград в петък през нощта, уточняват от дирекцията. Образувано е досъдебно производство, разследващият екип продължава работата за установяване и задържане на извършителите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.