1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Сондажите за добив на шистов газ в Полша не са увредили околната среда

Сондажите за добив на шистов газ в Полша не са увредили околната среда

Това гласи правителствено проучване

Сондажните дейности в първия обект за добив на шистов газ в Полша чрез противоречивата техника фракинг не са увредили околната среда, според правителствено проучване. Хидравличната технология, известна като фракинг, е извършвана на място в северната част на Полша, осъществявана от 3Legs Resources, не е замърсила подпочвените води или атмосферата, се казва в изследването на полския Геологически институт.

Фракингът включва инжектиране на вода, примесена с пясък и химикали, в шистови образувания под земята при високо налягание. Целта е извличане на газ. За тази техника някои се страхуват, че замърсява подземните води и вреди на околната среда. Течностите са под постоянен контрол и неконтролираното изтичане в околната среда не е било възможно, показва проучването, пише greentech.bg.

Полша е нетърпелива да се възползва от най-големите европейски залежи от шистов газ – нетрадиционен ресурс, който трансформира газовия пазар в САЩ и за който Варшава се надява да облекчи зависимостта на Полша от руските газови доставки. Според Администрация за енергийна информация на САЩ, Полша има около 5,3 трилиона кубически метра залежи – достатъчно, за да задоволят енергийните нужди на страната за над 300 години.

Полша работи по свой собствен доклад за резервите от шистов газ и неговите резултати се очаква да бъдат публикувани на 21 март. Заместник министърът на околната среда Пьотр Возняк потвърди тази седмица, че полския доклад ще покаже по-малко резерви от IEA.

Бързите темпове на развитие на техниката за добив на шистов газ предизвика остра обществена реакция в САЩ и в Европа зарадо опасенията, че фракингът замърсява подпочвените води и може да предизвика земетресения. Франция и България забраниха спорната технология, а в Германия тя е обект на ожесточен обществен дебат.

Проучване на европейския съюз от януари сочи, че правото на ЕС е достатъчно засега, за да регулира добива на шистов газ, въпреки че може да се окажат необходими някои промени, когато Европанавлезе в етапа на разработване на находищата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.