1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Страната ни ще връща близо 5 млн. евро заради екопроекти по ИСПА

Страната ни ще връща близо 5 млн. евро заради екопроекти по ИСПА

Налагането на финансовата корекция не означава, че ще бъдат редуцирани средствата за реализация на проектите

Парична корекция от 11 милиона евро ще бъде наложена на държавния бюджет заради начина, по който предишното ръководство на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е търгувало 6 договора по проекти по програма ИСПА. Това съобщи в сряда пред журналисти в Смолян зам.-екоминистърът Ивелина Василева след церемония за откриването на пречиствателната станция на града, изградена с финансиране от ИСПА, предаде mediapool.bg
Налагането на финансовата корекция не означава, че ще бъдат редуцирани средствата за реализация на проектите, обясни тя. Държавата ще трябва да понесе санкции заради това, че бившото ръководство на ведомството е договаряло пряко с общините проектите, което е недопустимо според европравилата. Държавата ще трябва да върне 4.7 млн. евро на Европейската комисия. Общата стойност на коригираните договори е 96 млн. лв. и редукцията е 10 на сто.

За договора за ВиК-мрежата на Смолян финансовата корекция ще бъде 20 на сто, тъй като е търгуван, след като Европейската комисия официално е предупредила, че прилагането на пряко договаряне не е допустима практика. Становището на българския одитен орган е изпратено на ЕК и предстои европейските одитори да прегледат доклада, да се произнесат със свое становище и евентуално да инициират и собствена проверка. МОСВ подготвя необходимата документация, за да сезира и прокуратурата за тези случаи. Проблемните договорите се отнасят за обекти за интегриран воден цикъл в Кюстендил, Варна, за регионално депо в Кърджали, както и договори в Сливен и Смолян. “Аз смятам, че трябва да говорим за политическа отговорност, а не за персонална“, заяви Василева. При прякото договаряне е била постигната по-ниска цена за реализацията на 5 от проектите, но куриозът е, че при този за депото на Кърджали цената е по-висока с 1 млн. евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.