1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Студът изправи на нокти фермерите в САЩ

Студът изправи на нокти фермерите в САЩ

Сред най-силно засегнатите щати е Тексас

Арктическият студ, обхванал големи части от Съединените щати, е огромно предизвикателство за фермерите. На много места има недостиг на фуражи и вода, месопреработватели спират работа, а замръзналите реки затрудняват транспорта.
 
Сред най-силно засегнатите щати е Тексас, където фермерите не са свикнали с толкова ниски температури и не са подготвени. В социалните мрежи животновъди споделят как се борят за спасяването на телета, родени на замръзнали пасища, или за животни, умрели от студ. Към момента щетите в сектора се изчисляват на десетки милиона долара. Освен това стопаните срещат затруднения при изхранването и напояването на животните, тъй като водопроводите са замръзнали, а заради зимните условия доставките на фуражи са нередовни.
 
Допълнителни проблеми в Тексас създава и електропреносната мрежа, която не издържа на ниските температури. Милиони домакинства останаха без ток, след като няколко централи преустановиха дейността си. Това принуди и големите кланици да спрат работа, което доведе до празни рафтове за месо в търговските вериги.
 
В големи отсечки от своето течение река Мисисипи е замръзнала и не позволява транспорта на селскостопански продукти. През втората седмица от февруари по водния път са пренесени само 680 хиляди тона товари, което е с 14 процента по-малко, отколкото седмица по-рано, и с 34 на сто под количеството от края на януари. Подобни проблеми има и по река Илинойс, един от най-големите притоци на Мисисипи. Чрез два канала тя свързва Големите езера с южните щати. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.