1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Сушата покосява церови насаждения в община Тервел, показа съвместна проверка на ЛЗС и РДГ Варна

Сушата покосява церови насаждения в община Тервел, показа съвместна проверка на ЛЗС и РДГ Варна

Снимка:

Лесовъдите ще наблюдават насажденията до началото на следващия вегетационен период

Лесовъдите ще наблюдават насажденията до началото на следващия вегетационен период, когато ще се установи процента на увреждане в тях и ще бъдат предприети действия.

През последните два месеца на територията на Североизточна България се наблюдава съхнене по цера, показват съвместни проверки на Лесозащитна станция - Варна и Регионална дирекция по горите - Варна. Здравословният проблем е констатиран и в семенни, и в издънкови насаждения, без значение от възрастта. Заснемане с безпилотната летателна техника на станцията, на територията на Държавно горско стопанство – Тервел, показва засегната площ на увреждане в землището на с. Главанци. Причината според експертите е станалата вече „традиционна“ суша в Североизтока, която отслабва физиологично дори устойчиви дървесни видове, какъвто е и церът.

До момента информация за съхнене на цера е подадена от ДГС Добрич и ДГС Суворово. Данните в лесопатологичния модул на информационната система на Изпълнителна агенция по горите са изключително важни за планиране на проверки и лесозащитни мероприятия.

Лесовъдите ще наблюдават насажденията до началото на следващия вегетационен период, когато ще се установи процента на увреждане в тях и ще бъдат предприети действия. Необосновано е обследването извън вегетация, след биололгичния листопад на дърветата, допълват специалистите по лесозащита.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.