1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Светът може да се сблъска с 40% недостиг на вода до 2030 г.

Светът може да се сблъска с 40% недостиг на вода до 2030 г.

Глобалното потребление на вода се е увеличило 6 пъти през последните 100 години

Наличието на извънредна ситуация с водата е очевидно за всички. По-малко очевиден е мащабът на тази криза, много тежко бреме, което засяга целия свят. Няколко проучвания и статистически данни могат да покажат мащаба на проблема и адекватно да очертаят условията на глобалната водна криза. Според доклада на ООН светът може да се сблъска с 40% недостиг на вода до 2030 г. поради глобалното затопляне и увеличеното потребление. В същия доклад се посочва, че около 4 милиарда души вече живеят с остър недостиг на вода в продължение на поне един месец в годината, поради воден стрес, а продължаващото изменение на климата вероятно ще доведе до промени в сезонната наличност през цялата година и на различни места.

Глобалното потребление на вода се е увеличило 6 пъти през последните 100 години и продължава да расте стабилно с темп от около 1% годишно, поради нарастването на населението и променящите се модели на производство и потребление на ресурси. Това увеличение е малко вероятно да бъде компенсирано от увеличаване на количеството вода, използвано за напояване, което понастоящем представлява 69% от потреблението на прясна вода.

Ясно е, че сега преминахме от случайна криза към хроничен проблем. В световен мащаб днес сушата вече засяга 1,5 милиарда души, като оценките на ООН предвиждат, че до 2030 г. 47% от населението ще живее в условия на воден стрес.

До 2050 г. 240 милиона души няма да имат достъп до питейна вода и 1,4 милиарда няма да имат достъп до основни санитарни условия, ако сегашният сценарий не се промени.

Селското стопанство играе водеща роля в този контекст по няколко причини. Настъпват загуби на добиви, предизвикани от сушата, и все повече се задават въпроси за устойчивостта на някои култури и селскостопански дейности.

Интересна цифра показва, че в Италия селскостопанският сектор поглъща 60% от цялото търсене на вода в страната, следван от индустриалния и енергийния сектор с 25% и гражданското потребление с 15%.

Eima International разгледа всички тези въпроси на две конференции "Водните ресурси, глобална извънредна ситуация" и "Водата ресурс, който трябва да бъде защитен между устойчивост и възможности". По този повод беше представен проектът Euway (Ефективно използване на водата сред младежта в селското стопанство), финансиран с 400 000 евро от Европейския съюз и включващ пет държави (Италия, Белгия, Германия, Ирландия и Испания).

Този проект има за цел да постигне добри практики за използване на водата до 2024 г., със специална техническа платформа и фокус върху обучението на млади фермери в тази област.

Беше засегната и темата за уместността на използването на пречистени отпадъчни води за напоителни цели. До юни 2023 г. ще бъде издаден указът за прилагане на Регламент 741/2020 на ЕС, който отново ще регламентира целия въпрос. Това е трънлива тема, защото използването на тази вода може да бъде правилно постигнато само със значителни инвестиции, способни да доведат водата до качеството, необходимо за правилното й използване в селското стопанство. Нещо, което вече се случва в някои страни (Израел и Кипър например) и което трябва бъде развито и в Италия.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.