1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Търговията с диви животни се оценява на милиарди долари всяка година

Търговията с диви животни се оценява на милиарди долари всяка година

Проблемът може да бъде ограничен, но никога напълно контролиран

Търговията с диви животни по целия свят (законна и незаконна) се оценява на милиарди долари всяка година и това е проблем, който може да бъде ограничен, но никога напълно контролиран. Това каза Кристияна Сени, представител за Италия на Световния тръст за опазване на папагалите, цитирана от Агенция „Фокус”.

Благодарение на тази организация заловените на летище София през 2010 г. контрабандно внесени папагали жако бяха върнати обратно в Африка. По нейни думи във всички страни, в които живеят папагали, има някакъв вид нелегална търговия. Сени посочи, че нелегалната търговия се случва както за местни пазари, така и за международни.

„Важно е да отбележим, че законната търговия също има отрицателен ефект върху опазването на папагалите, защото дава тласък на нелегалната търговия, която обикновено използва подправени разрешителни или търгува по-големи количества птици, отколкото е позволено”, каза още тя.

Световният тръст за опазване на папагалите подпомага намаляването на нелегалната търговия като информира за проблема и насърчава използването на законите за защита на дивата природа, допълни Сени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.