1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ТЪРПЕНИЕТО СВЪРШИ: Димитровградчани излизат на протест срещу ТЕЦ „Марица 3“

ТЪРПЕНИЕТО СВЪРШИ: Димитровградчани излизат на протест срещу ТЕЦ „Марица 3“

Пред входа на централата те планират да връчат ултимативно писмо на нейното ръководство

Тази неделя, 22 октомври, от 11:00 ч. гражданите от местната инициатива за чист въздух „Дишай, Димитровград“ организират протестно шествие под надслов „Търпението свърши“. Сборният пункт ще бъде площадът пред община Димитровград, а оттам загрижените граждани ще се насочат към крайната точка – портала на ТЕЦ „Марица 3“. 

Пред входа на централата те планират да връчат ултимативно писмо на нейното ръководство и да заявят, че търпението им спрямо системното замъсяване се е изчерпало. Най-малките участници в шествието също ще изпратят своите послания с искане за чист въздух и щастлив живот под формата на рисунки.

Шествието е продължение на активната работа на „Дишай, Димитровград“, чиято петиция срещу нарушенията на теца успя само за девет дни да събере онлайн 687 подписа, предимно от димитровградчани.

Преди броени дни активисти на „Грийнпийс“ се изкачиха на неизправната охладителна кула на територията на ТЕЦ „Марица 3“, върху която изписаха CRIME („Престъпление“)  в знак на протест срещу замърсяването на въздуха и системните нарушения от страна на централата. 

Ръководството побърза да покрие надписа с българското знаме, това обаче нито спря вредните емисии, нито намали общественото недоволство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.