1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Торбичките за многократна употреба ще останат извън увеличението, което предстои от 1 октомври

Торбичките за многократна употреба ще останат извън увеличението, което предстои от 1 октомври

Снимка:

Това заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова

Торбичките за продължително ползване няма да се облагат от екотакса. Това съобщи Любозар Фратев, представител на фирма-производител на полиетиленови торбички след среща с министрите на финансите и на околната среда, съобщи "Фокус". И министърът на околната среда Нона Караджова каза, че торбите за многократна употреба ще останат извън увеличението, което предстои от 1 октомври.

Днес министрите на финансите Симеон Дянков и на околната среда Нона Караджова се срещнаха с представители на българската асоциация "Полимери". Причината е повишаването на цената за всички найлонови торбички на 35 стотинки от този понеделник, когато влизат в сила промените в наредбата по въпроса. Поправките целят сериозно намаляване на масовата им употреба и намаляване на замърсяването. 

На днешната среща трябваше да се реши дали да се дефинират торбите за многократна употреба и те да не зависят от увеличението на цените. "Намерихме определението за торба за многократна употреба и нелетящи торби. Това са торби с размери 39 на 49 см. и с голяма дебелина. Търсехме да стимулираме употребата на торби, които да се използват продължително. Това е добър компромис", заяви след срещата Нона Караджова, цитирана от "Фокус".

Тези торби могат да се ползват продължително време и са достатъчно тежки да не летят и съответно да създават "визуален дискомфорт", заяви Караджова. И допълни, че по-дебелите торбички могат да се рециклират за разлика от торбичките с дебелина под 15 микрона.

Всички торбички, под дебелината и размерите, които са указани - дебелина под 15 микрона и размери 35 на 45 см, ще бъдат облагани тази година с такса 35 ст., догодина – с 45 ст., а след това - с 55 ст. Това посочи Мирослав Ангелов, производител на полиетиленови торбички, след срещата. И той каза, че уточнените торбички за многократна употреба няма да се облагат с екотакса.

Министърът на околната среда Нона Караджова заяви, че производителите на такива пликове, които искат да въведат по-екологични производства, ще могат да кандидатстват в екологичния фонд към министерството за безлихвени заеми при много облекчени условия, с две години гратисен период и три години след това на изплащане.

Предвидено е в случаи, в които крайните разпространители – магазините и търговските вериги, си позволят да закупят и предложат на клиентите торба, за която не е платена такса, да плащат глоба от 3 хиляди лева до 10 хиляди лева.

"Разбрахме се - да има горещ телефон към Министерство на околната среда и водите, да се подават сигнали от производителите както за нерегламентиран внос, така и за нерегламентирано производство в България", каза министър Дянков.

След време щяло да има нова среща, на която да се обсъди дали компромисът е работещ, съобщиха участниците в разговора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.