1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Учени: Въглеродът в подпочвения слой е допълнителна заплаха за климата

Учени: Въглеродът в подпочвения слой е допълнителна заплаха за климата

Откритието е показателно

Учени откриха значими количества въглерод, складиран в подпочвения слой, който може да е допълнителна и досега подценявана заплаха за климата на планетата, съобщи АФП. На базата на анализ, извършен в Небраска, беше открит подземен слой, богат на въглерод, достигащ до 6 м дълбочина, затрупан от седименти, пише БТА.

Откритието е показателно, защото насочва, че количеството въглерод в подпочвения слой на планетата е подценено. Този въглерод може да се оголи с ерозия, земеделие, минно дело или строителни работи и да се превърне в парниковия газ въглероден двуокис.

"Има много въглерод на дълбочина и никой не го е измервал - заяви ръководителят на изследването Ерика Мартин-Спиота от университета на Уисконсин-Медисън. - Повечето изследвания по този въпрос се ограничават до първите 30 см под повърхността". Изследваният земен пласт се е образувал преди 15 000 до 13 500 години. Тогава той е бил на повърхността, а днес е на до шест метра дълбочина, защото е затрупан от седименти преди около 10 000 години.

Подобни богати на въглерод пластове сигурно съществуват и другаде по света, затрупани под различни седименти. Една част от въглерода никога няма да достигне атмосферата, но друга ще бъде оголена и може да допринесе за глобалното затопляне.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.