1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Увеличава се броят на арктическите животни

Увеличава се броят на арктическите животни

Популацията на гренландските китове расте

Арктическите животни се справят със съществуването си много добре през последните няколко десетилетия. "Ню сайънтист" съобщи това в публикация, позоваваща се на резултати от първия по рода си анализ, обхващащ данни от 40 години насам предаде ekipnews.com. Проучването сочи, че  арктическите животински видове отбелязват усреднен прираст в броя на индивидите от 16 процента за периода между 1970 и 2004 година.

“Индекс на тенденциите при арктическите видове” покрива в анализа си 35% от гръбначните видове в Арктика. Според проучването, ръководено от Луис Макрай от Зоологическото общество на Лондон, няколко вида бозайници са се оказали облагодетелствани от забраните за лов. Особено добър пример е популацията на гренландските китове, която е нараствала с по 3% годишно в продължение на 30 години.
От друга страна затоплените води в Беринговия проток доведоха до нарастващо умножаване на планктона през периода 1970 - 2003 година. Това пък предизвика бум в популацията на рибата-треска, но от през 2003 година тенденцията се обръща и треската започна да намалява.

Тъмнокореместата дива гъска също е започнала да намалява въпреки общата тенденция и първоначалното нарастване на популацията й. Анализаторският екип все пак допуска възможността видовете, които напоследък имат проблеми, да са жертва на климатичните изменения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.