1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Арктика откриха "мумифицирана" гора

В Арктика откриха "мумифицирана" гора

Древната гора на остров Елсмир включва изсъхнали брези, борове и смърч

На отдалечен канадски остров в Арктика, където сега не растат дървета, бе открита "мумифицирана" гора, която позволява на учените да разберат как растенията са реагирали на климатичните промени в древността, съобщи БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Придобитите познания ще им бъдат от полза при изследването на последствията от глобалното затопляне в Арктика. Древната гора на остров Елсмир, който се намира северно от Северния полярен кръг в Канада, включва изсъхнали брези, борове и смърч.

Изследователят Джоел Баркър от Държавния университет на Охайо я открил случайно, докато лагерувал там през 2009 г. През лятото т.г. той се върнал на острова, за да изследва обекта, който е бил затрупан от лавина преди 2-8 милиона години.

Неотдавнашното топене на снеговете позволило да се открият добре съхранените останки от стволове на дървета, листа и иглички на борове. Десетина подобни "мумифицирани" гори съществуват на територията на Канада в Арктика, но тази се намира в най-северната част на страната.

Гората на остров Елсмир е съществувала по времето, когато климатът в Арктика е бил по-топъл от сегашния и след това е настъпило застудяване.

Съдейки по липсата на различни видове дървета, изследователите подозират, че растенията в района са се затруднявали да оцелеят след бързите климатични промени, свързани със заменяне на широколистни с иглолистни дървесни видове. Резултатите от изследването бяха представени на среща на Американския геофизически съюз в Сан Франциско.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.