1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Брюксел ще обсъдят новата европейска Директива за енергийна ефективност и икономии

В Брюксел ще обсъдят новата европейска Директива за енергийна ефективност и икономии

WWF призовава българското правителство да подкрепи най-високите цели в ДЕЕ

Международната природозащитна организация WWF призовава българското правителство да подкрепи най-високите цели в новата Директива за енергийна ефективност (ДЕЕ), която ще се обсъжда на срещата на Съвета на европейските министри на транспорта, телекомуникациите и енергетиката утре, 24 ноември, в Брюксел.

"Смятаме, че България трябва да поддържа позиция на твърдо отстояване на най-високите цели в директивата, защото това ще помогне за постигането на силно и ефективно европейско законодателство и ще увеличи възможностите на страната ни", е позицията на WWF, заявена в официално писмо, изпратено до Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

В момента експертите от организацията са сериозно обезпокоени от нагласата на работната група на Съвета на министрите, която се стреми да ограничи и премахне ключови разпоредби на ДЕЕ, разглеждайки ги като потенциално бреме.

На утрешната среща в Брюксел специален фокус ще бъдат целите на ЕС от пакета директиви "Енергия и климат" за спестяване на енергия с 20% до 2020 г. Изпълнението на тези цели би позволило на ЕС да комбинира вноса на енергоносители и да намали зависимостта си от петрол, въглища, природен газ и уран от прогнозираните 62% през 2020 г. до 45% спрямо базовата 1990 г.

"Това ще доведе до намаляване на емисиите парникови газове с допълнителни 5% под нивата от 1990 г., създаване на 2 млн. нови работни места на територията на обединена Европа и спестяване на милиарди евро през следващите години", коментира Георги Стефанов, експерт по климатични промени на WWF.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.