1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Добричка област ще се проведе мащабно теренно проучване в зоните от Натура 2000

В Добричка област ще се проведе мащабно теренно проучване в зоните от Натура 2000

Проектът е финансиран от Оперативна програма “Околна среда“

На територията на Добричка област ще се проведе мащабно теренно проучване в зоните от Натура 2000, съобщават от пресслужбата на Областна управа. Те ще се реализират по проект “Картиране и определяне на природозащитното състояние на природни местообитания и видове“, който беше представен на работна среща в Добрич.

Проектът е финансиран от Оперативна програма “Околна среда“ и се изпълнява от Дирекция “Национална служба за защита на природата“ при МОСВ. Предвидени са теренни проучвания за картиране и установяване състоянието на природните местообитания и видове, както и определяне на рискови за дивите птици територии за изграждане на ветрогенератори, според европейските директиви.

Изпълнението на проекта ще даде възможност управлението на екологичната мрежа Натура 2000 да се основава на конкретна, надеждна и научно обоснована информация за видовете и местообитанията. Очаква се да бъде подобрено разбирането за нейното значение като един от основните инструменти за опазването на биологичното разнообразие. В резултат на проекта ще бъде подпомогната и текущата дейност на администрацията на централно и на регионално ниво.

Вече са избрани изпълнителите на дейностите. Консорциум “Натура България“ ще осъществява картиране и определяне на природозащитното състояние на безгръбначни животни, риби, земноводни и влечуги, бозайници, прилепи, висши растения, мъхове и природни местообитания. Обединение “Еконект“ ще осъществява определяне и минимизиране на рисковете за дивите птици при проекти за изграждане на вятърни генератори.

Домакин на срещата в Добрич беше зам.-областният управител Тодор Георгиев.  Участие взе и експертът от отдел “Регионално развитие“ инж. Росен Павлов, който  подчерта важността на проекта при подготовката на областни и общински планове, както и ползата от базата данни при изготвяне на пълноценни екологични оценки за инвестиционни намерения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.