1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Канада забраняват проучванията и добива на шистов газ

В Канада забраняват проучванията и добива на шистов газ

Становището на експертите е, че са необходими допълнителни данни за въздействието на метода за извличане на шистов газ върху околната среда

В Канада забраняват проучванията и добива на шистов газ поне за една година. Това е препоръчал специален комитет, който трябваше да проучи последиците от евентуално прилагане на метода "хидравлично разбиване" в Квебек.

Становището на експертите е, че са необходими допълнителни данни за въздействието на метода за извличане на шистов газ върху околната среда. „Затова комитетът засега не може да препоръча разрешаване на проекти за хидравлично разбиване, насочени към изследване или добив на шистов газ. Оттук и отлагането на финалния доклад за есента на 2013 година”, информира комитетът.

При създаването му миналата година беше договорено, че нови сондажи за газ могат да се правят с научна цел. На първия етап от проучванията си експертите заключиха, че икономическият и социалният контекст не е подходящ за реализирането на дейности по сондиране от индустрията, свързана с шистовия газ.

Експлоатацията на залежите на този вид газ в скалните формации на Квебек среща сериозна съпротива сред хората, въпреки обещанията за значителни печалби от индустрията.

Методът „хидравлично разбиване”, при който в земните недра се инжектира под огромно налягане голямо количество вода с химикали и пясък, за да се освободи хванатия в скалната прегръдка газ, е обвиняван от еколозите, че замърсява подпочвените води и въздуха. Франция първа забрани подобна експлоатация на залежи, освен с научна цел. У нас пък е в сила мораториум върху цялостното използването на метода.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.