1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Плевен се проведе кръгла маса за Дунавската стратегия

В Плевен се проведе кръгла маса за Дунавската стратегия

Снимка:

Мария Габриел: Инициативата идва от местно ниво, но не може и без голяма координация между отделните институции

След Силистра, Русе и Свищов, тази събота в Плевен се проведе четвърта кръгла маса в рамките на обществения дебат "Дунавската стратегия - възможност да градим регионите в Европа", предаде Дарик радио.

"Срещите са важни, защото чухме, какви са очакванията на хората. Искаме да дадем по-голяма конкретика на това, което Дунавската стратегия представи като новост, а именно подходът отдолу нагоре. Така се взима под внимание спецификата на регионите, на местните власти, на неправителствените организации на местно ниво", каза Мария Габриел, евродепутат от ГЕРБ - ЕНП.

Предвид факта, че по течението на Дунав, могат да се видят едни от регионите с най-висок стандарт до такива с най-нисък стандарт за живот тя изтъкна, че важна цел е високият и ниският стандарт на живот да се приближат и да се създадат условия, които да позволят на общините, намиращи се по-надолу в таблицата, да бъдат развити. Мария Габриел посочи като пример за цитирани най - често в дъното на таблицата региони, Северозападен и Северен Централен.

Според евродепутата, голямото предимство на Дунавската стратегия е от това, че инициативата идва от местното ниво, но не може и без голяма координация между отделните институции. Очакванията на хората по поречието на Дунав са подобряване на инфраструктурата, на речното плаване, навигацията. Друг приоритет е опазването на околната среда, където също има голям потенциал, но той трябва да бъде отключен.

"Начинът е изготвянето на съвместни проекти с останалите региони по Дунав. А за да се намалят разликите между регионите по поречието на реката са необходими по-голяма координация, по-голяма активност и проекти, които да бъдат реалистични в начина, по който се построяват", подчерта Мария Габриел.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева припомни, че България е определена за съкоординатор на две от приоритетните области - насърчаване на дейностите в областта на културата и туризма - съвместно с Румъния и сътрудничество в справянето с проблемите на сигурността и организираната престъпност - заедно с Германия.

„България има нужда от проекти, развитие на инфраструктурата, развитие на потенциала, създаване на работни места", каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Като пример за добра координация между проекти на конкретни бенефициенти и използване на евросредства за развитие на регионите чрез Министерство на регионалното развитие тя посочи, че до момента инвестициите в Плевенска област са над 200 млн. лв.

"Почти 50% от тях са за развитие на пътната инфраструктура, която е изключително важна за свързаността на региона. Голяма част от парите са насочени и за развитие на градовете, градската среда и транспорт, което ще даде възможност на хората от по-малките населени места да пътуват и развиват бизнес в по-големите".

Според министър Павлова в област Плевен има огромен потенциал за развитие на туристическите коридори, „което ще ни даде още едно преимущество към темата за общия туристически регионален продукт по поречието на Дунав".

Другият потенциал е образованието и възможността Плевен да бъде откроен като един образователен център с конкретна насоченост в областта на медицината Лиляна Павлова.

До края на 2013 година ще се проведат общо 12 кръгли маси по темата за Дунавската стратегия. Предвидено е и повторно посещение в градовете, за да се отчетат разликите и развитието на сега обсъжданите идеи във времето между две срещи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.