1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Североизточна България се наблюдават процеси на опустиняване на земите

В Североизточна България се наблюдават процеси на опустиняване на земите

Това се дължи на свръхексплоатацията на почвените ресурси и незачитането на природните цикли, които гарантират устойчивостта на почвата

Процеси на опустиняване на земите се наблюдават в Североизточна България, каза  Георги Стефанов, експерт по промени в климата в екологичната организация WWF, цитиран от Агенция “Фокус”. „Опустиняването на обработваемите земи е процес, започнал още преди да се докаже, че промените в климата са факт и той се дължи преди всичко на свръхексплоатацията на почвените ресурси и незачитането на тези елементарни природни цикли, които гарантират устойчивостта на почвата.

В България се забелязват такива процеси покрай по-високата температура и по-малкото валежи. Те са основно в Североизточна България – в Добруджа, където, когато има недостатъчно влага, вятърът започва да разнася най-горния плодороден почвен слой. Играе роля и това, че човекът недостатъчно към момента опазва почвите, които гарантират изхранването на човечеството, в случая – на България”, коментира експертът по климатичните промени Георги Стефанов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.