1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Възстановяване на природата: Законът виси на косъм

Възстановяване на природата: Законът виси на косъм

Законът може и да не получи достатъчна подкрепа

Бъдещето на Закона за възстановяване на природата остава несигурно и позицията на ключовите държави членки все още не е ясна преди срещата на посланиците в петък, която трябва да подготви окончателното гласуване в понеделник. Предложеният от Европейския съюз закон, целящ съживяване на 30% от естествените екосистеми преди 2030 година, наближава финалната линия. Остава само да получи одобрението на министрите на околната среда в началото на следващата седмица.
 
След съобщение на белгийски вестник, че премиерът при закрити врата е лобирал срещу закона, наблюдатели се опасяват, че законът може да бъде блокиран в последния момент. Традиционно председателството на Съвета, понастоящем поето от Белгия, действа като посредник, който търси консенсус между държавите членки. 
Затова сега всички погледи са насочени към предварителната среща на посланиците в петък, 22 март. Преди досиета като въпросния закон да бъдат включени в дневния ред за бързо приемане на среща на министри, председателството на Съвета опипва почвата на среща на посланиците. Обикновено това е формалност, особено когато позицията вече е съгласувана с Европарламента.
 
В Брюксел обаче има съмнения, че законът може и да не получи достатъчна подкрепа. Пред европейски медии дипломати от ЕС посочиха, че последиците от фермерските протести са внушили допълнителна предпазливост в страните от ЕС. Националните правителства не искат да бъдат разглеждани като накърняващи земеделските интереси. Така съдбата на текста остава неизвестна, тъй като някои страни, като Нидерландия и Полша, ще гласуват против, докато Белгия казва, че ще се въздържи. Най-големите страни в Съюза, Франция и Германия, потвърдиха, че продължават да подкрепят закона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.