1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Великобритания ще продължи строителството на ядрени електростанции

Великобритания ще продължи строителството на ядрени електростанции

Новият план за създаване на поколение ядрени реактори идва след аварията в японската АЕЦ "Фукушима"

Великобритания ще продължи строителството на ядрени електростанции, но вече от ново поколение. По думите на представител на Агенцията на ядрена енергетика във Великобритания, цитиран от ИТАР-ТАСС, няма обаче определен срок за реализация на програмата.

Новият план за създаване на поколение ядрени реактори идва във връзка с необходимостта да се подобри сигурността след аварията в японската АЕЦ "Фукушима". Анализът на данните за безопасността на сега действащите ядрени централи е започнал веднага след опустошителното земетресение и последвалото го цунами в Япония на 11 март тази година.

Парламентът е поръчал на правителството в Лондон в рамките на мандата му да изготви стратегия за създаване на ново поколение ядрени реактори. Миналата седмица Палатата на общините утвърди нова енергийна концепция, в която отново Лондон заявява, че няма намерение да се отказва от ядрената енергетика.

Едновременно с това и с новата стратегия са отделени 8 площадки в крайбрежните райони на страната, където могат да бъдат построени нови ядрени централи. В момента във Великобритания действат 10 АЕЦ-а с общо 19 реактора. Почти половината от тях обаче са близко да пределния срок на експлоатация и трябва да бъдат изведени от действие.

Очаква се, че в близките 10 години Великобритания ще построи 5 ядрени централи с нови 10 реактора (всяка централа с по два реактора).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.