1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Временно ще има забрана за добив и изследване на шистов газ в България

Временно ще има забрана за добив и изследване на шистов газ в България

Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи решение за мораториум върху сондажите

Забрана за добив и изследване на шистов газ в България ще има, но временно. Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи решение за мораториум върху сондажите. Мораториумът ще действа до приемането на промени в закона, които да гарантират, че така нареченият метод "фракинг" за проучване и добив на шистов газ няма да навреди на околната среда, информира Би Ти Ви.

ГЕРБ признаха, че ще напишат проекта въз основа на текстовете, които вчера, 16 януари, предложи Яне Янев по време на заседанието на икономическата комисия в парламента.

„Ние искаме да имаме категорични текстове, че околната среда и водите няма да пострадат при добива на шистов газ. Трябва да има ОВОС във всяко едно проучване за добив на нефт и газ над 1000 метра”, каза Валентин Николов, ГЕРБ.

От Министерството на икономиката изнесоха данни на агенция ESTAT, според които 75 на сто от българите подкрепят проучванията за шистов газ у нас при гаранции за екологичната среда. Проучването е направено между 6 и 12 януари сред хиляда души на възраст над 18 години.

Икономическата комисия на Народното събрание обсъди проект на закон и два проекта за решение, чрез които може да се забрани проучването и добива на шистов газ. Законопроектът, внесен от БСП, предвижда издадените вече разрешения за изследване и добив на конвенционални газ и нефт да не могат да бъдат използвани за добив на шистов газ. Проекти за решения за мораториум имат и от Атака и РЗС. На заседанието присъства и министър Трайчо Трайков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.