1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Всяка година 0,5 млн. тона пластмаса замърсяват океаните

Всяка година 0,5 млн. тона пластмаса замърсяват океаните

Изготвеният от учените компютърен модел обхваща всички морски басейни

В световните океани и морета има много повече пластмасови отпадъци, отколкото се предполагаше досега. До това заключение стига изследване на нидерландски учени, според които боклуците остават много дълго във водата.
sea-polution
 
Изготвеният от учените компютърен модел обхваща всички морски басейни в периода между 1980 и 2020 година и показва, че всяка година в моретата попадат 500 000 тона пластмасови отпадъци. Близо половината от това количество идва от риболовна дейност, около 40 % са от плажовете, а останалата част се влива през реките. Като добра новина екипът отбелязва, че годишното замърсяване а значително по-малко, отколкото се предполагаше в предишни изчисления.
 
В същото време по-голямо е и общото количество пластмаса в океаните – над 3,2 милиона тона. Най-голямата част са големи частици, плуващи по повърхността, докато потъналите на дъното не влизат в актуалните сметки. Според учените това означава, че дори и притокът на отпадъци внезапно да спре, количеството ще намалее много бавно. В своя доклад те изтъкват, че няма смисъл да се събира пластмасата, носена от вълните, тъй като обемът й е прекалено голям. Вместо това се препоръчва почистване на плажовете, които са много по-лесно достъпни. По този начин се предотвратява водата да отнесе боклуците навътре в морето. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.