1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Вятърните генератори засилват климатичните промени

Вятърните генератори засилват климатичните промени

Ветропарковете са изложени на критика и заради други негативни последствия

Вятърните генератори на електричество допринасят за климатичните промени, вместо да ги смекчават. Това се твърди в проучване, публикувано от екип международни експерти, изследвали влиянието на перките върху микроклимата в регионите, в които са поставени.
 
Учените стигат до заключението, че вятърните генератори затоплят атмосферата около себе си, което води до промени във въздушните течения между земната повърхност и небето. Така атмосферата губи влага, а температурата в почвата се вдига, а това води до по-малки валежи и увеличава риска от засушавания. Този ефект се наблюдава най-вече през лятото и се усилва от височината на турбината и от размера на перките.
 
През 2019 година беше установено, че за предишните пет години намиращите в Германия се на сушата 29 000 вятърни генератори са затоплили въздуха с почти 0,3 градуса. Оказва се, че политическите цели за намаляване на глобалното затопляне чрез зелена енергия се разминават с реалността, при която се получава точно обратното. Според едно изследване, проведено от университета Харвард, големите ветропаркове дори са в състояние да повлияят на трансрегионалните въздушни течения с последствия като суши, проливни дъждове и промени във флората и фауната.
 
Ветропарковете са изложени на критика и заради други негативни последствия. Всяка година от перките умират хиляди птици, прилепи и насекоми, високите турбини хвърлят плътна сянка, а звуковите им вълни могат да причинят здравословни проблеми. Освен това много хора са на мнение, че загрозяват пейзажа. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.