1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. WWF и десетки младежи от цяла България потърсиха решение на проблема с отпадъците

WWF и десетки младежи от цяла България потърсиха решение на проблема с отпадъците

Да се отопляваме с кафе и да превърнем рециклирането в дигитално състезание са само част от новите идеи

88 младежи от близо 400 кандидатури взеха участие в хакатона на тема „Бъдещето на отпадъците”, организиран от WWF България чрез програмата Panda Labs. Те бяха част от 20 силни отбора, които работиха в продължение на два дни и половина почти без почивка, за да дадат своите креативни решения и идеи за справяне с мащабния проблем с отпадъците.

Panda Labs e глобална иновационна програма и платформа за решаване на някои от най-неотложните проблеми в света в сътрудничество с влиятелни партньори от бизнеса, науката и неправителствения сектор. В България тя се провежда със съдействието на Фондация „Америка за България“, а фокус и главни действащи лица са младежите от 15 до 25 години.

QR код вместо етикети на дрехите; опаковки за доставки, които се превръщат в прах за пране; сгъваеми еко-прибори; филтри за домакински уреди, които задържат микропластмасови частици – това бяха само част от прототипите на участниците. Те бяха добре осведомени по темата благодарение на над 15 специалиста с научен, екологичен или бизнес профил, които им изнесоха лекции и ги запознаха както с проблеми, които се неглижират от години, така и с вече измислени решения. Част от лекторите поставиха и казусите, върху които се трудиха отборите – как да намалим еднократните опаковки и продукти, как да рециклираме повече и как да редуцираме микропластмасата, която попада всеки ден в околната среда.

Отборите работиха с доброволци-фасилитатори по методологията „дизайн мислене“, която помага на бизнеса да генерира идеи и алтернативни решения на проблеми. Въпреки огромната конкуренция, експертно жури отличи три отбора с иригинални идеи: еко капсули от кафе за отопление, както и две мобилни приложения, стимулиращи рециклирането на отпадъци.

Отборите-победители ще участват и в мастър клас на тема „Бъдещето на отпадъците“. Те ще бъдат подпомогнати от ментори за развиване на бизнес планове и подготовка за представяне на идеите им пред потенциални инвеститори. Младежите ще имат също и възможността да учат и работят в модерни лабораторни условия рамо до рамо с професионалисти от различни сфери на науката и с представители на вече стъпили успешно на пазара стартиращи компании.

В началото на март ще стартира платформата за кандидатстване за следващия семестър – „Бъдещето на храната“, а третият семестър за „Бъдещето на мобилността“ ще бъде обявен в края на април. Най-добрите идеи от всички семестри ще получат първоначално финансиране за създаване на прототип на продукта или услугата, дело от младежите, както и за основаване на стартъп.

Повече информация за програмата Panda Labs можете да намерите тук.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.