1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Зам.-министър Ренета Колева: Трябва да увеличим рециклирането на отпадъците

Зам.-министър Ренета Колева: Трябва да увеличим рециклирането на отпадъците

Националната политика в областта на управление на отпадъците дава приоритет на разделното събиране при източника

„Предизвикателствата пред нас са в бъдеще да повишаваме количествата рециклирани отпадъци“. Това каза зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева по време на конференция на тема „От управление на отпадъците до управление на ресурсите”, организирана вчера от Френския институт в България.

Постигането на ресурсната ефективност минава през националните цели, които България си постави в плана за управление на отпадъците – до 65% рециклиране на генерираните отпадъци към 2035 г. и до 10% депониране. Ключова роля в изпълнението на тези цели има местната власт, като държавата се ангажира с предоставяне на финансови инструменти за подпомагане на процеса.

„Освен повече рециклирани отпадъци, другото предизвикателство е дизайнът на продуктите – проектирането и производството са в посока по-ефективно използване на суровините и последващо рециклиране“, допълни зам.-министър Колева.

Тя припомни, че отпадъците са ресурс, затова като общество трябва да се насочим към ефективното им използване. „Закупуването на стоки втора употреба, ремонт, споделяне и наемане на продукти са част от кръговата икономика“, каза още Ренета Колева. Националната политика в областта на управление на отпадъците дава приоритет на разделното събиране при източника. Затова и общините трябва да ускорят изграждането на площадки за предаване на отпадъци от домакинствата.

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на еколозите от общините в България Ася Добруджалиева се съгласи, че отпадъците трябва да се разделят при източника. Според Фабрицио Макалия,  експерт по местни политики за управление на отпадъците от университета във френския град Тур, за прилагането на кръговата икономика е необходима подходяща инфраструктура.

В края на конференцията се проведе дискусия, в рамките на която зам.-министър Ренета Колева даде допълнителна информация по въпроси от участниците. И подчерта, че вратите на МОСВ са отворени за дискусии по темата за ефективното управление на отпадъци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.