1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Западното Средиземноморие е изправено пред тежка криза

Западното Средиземноморие е изправено пред тежка криза

Прогнозите за добивите в северна Африка се влошиха допълнително и са доста под средните нива

Нов доклад за сушата в западната част на Средиземноморието разкрива степента на недостига на вода, който засяга региона. Тежката суша намалява влагата на почвата и речните потоци и забавя растежа на растенията и културите по време на решаващия им вегетационен период, изтъкват учените от Общия изследователски център на Европейския съюз.
 
 
В много части от западното Средиземноморие се наблюдават постоянно ниски валежи в продължение на повече от година. Това, съчетано с изключително сухата и топла късна зима и пролетта, е причинило тежка суша в региона и може да се очаква температурите да се повишат още през лятото.
Между май 2022 и април 2023 година температурите в северната част на Мароко, Алжир, Южна Испания, Южна Франция и Северна Италия са били до 2 градуса и половина, а понякога и с 4 градуса по-високи от средните. Условията в края на тази пролет бяха по-лоши от тези от 2022, когато в Европа се разви тежка до екстремна суша, засягаща водните ресурси, селското стопанство и производството на енергия.
Липсата на вода е засегнала значително растителността и културите в средата на вегетативния сезон, което е довело до забавяне на сеитбата и прогнози за ниски добиви. На Иберийския полуостров, с изключение на северна Португалия, в северна Африка и централна и южна Франция е регистриран тежък вегетационен стрес. 
 
Прогнозите за добивите в северна Африка се влошиха допълнително и са доста под средните нива. Културите вероятно няма да цъфтят в Мароко, Алжир и Тунис. На Иберийския полуостров условията на засушаване се засилиха и прогнозите за добива са значително под стойностите от 2022 година, като площите, засети с летни култури, значително намаляват. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.