1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Започна новият размножителен сезон за царските орли

Започна новият размножителен сезон за царските орли

19 двойки от световно застрашения вид са заели териториите си, а 18 от тях вече мътят

19 двойки от световно застрашения вид царски орел са заели териториите си, а 18 от тях вече мътят. За сравнение, тази цифра е близка до максималната отчетена – 20 двойки през 2009 година, съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Една от двойките е заела изкуствено гнездо, поставено от екип на БДЗП в района на Светиилийските възвишения, близо до Ямбол. При извършения мониторинг на изкуствените гнезда в периода 27-29 април е регистрирано мътене от страна на женската птица в заетото гнездо, а мъжкият стоял близо до гнездото, кацнал на клон. Това е първото изкуствено гнездо, заето от царски орел, след поставянето им. В друго от гнездата се е настанил белоопашат мишелов (Buteo rufinus).

Поставените изкуствени гнезда за царски орел в рамките на проект "Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България", финансиран по програмата LIFE+ на Европейския съюз, са общо 18. Четири от тях бяха поставени в началото на април тази година от експерти на БДЗП и ММЕ - BirdLife Унгария в Натура 2000 зони - "Сакар", "Западна Странджа" и околностите им. Другите 14 БДЗП постави през 2010 в същите Натура зони.

Според унгарските експерти в опазването на царския орел, поставянето на изкуствени гнезда за привличане на нови двойки е ефективен метод за увеличаване на популацията и голяма част от гнездата се заемат още през втората или третата година след монтирането им. Тази мярка е ефикасна, тъй като спестява на птиците усилията за построяването на ново гнездо. Местообитанията с подходящите за дейността дървета предварително се набелязват, като се взимат под внимание редица важни фактори - наличие на хранителен ресурс, минимално човешко безпокойство, липса на опасни стълбове от електропреносната мрежа и др.

Междувременно БДЗП предприе мерки за охраната на някои от рисковите гнезда на царския орел. От средата на март започна охраната на три двойки в Натура зона "Сакар" и едно в Западна Странджа, а от следваща седмица ще започне и следенето на още две гнезда в Сакар. Целта е двойките, които са изложени на най-голямо безпокойство, да оцелеят и да имат шанс да отгледат потомство. Гнездата се охраняват от сутрин до вечер и в същото време доброволците описват наблюденията си за поведението на двойките.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.