1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Започна вторият етап на тазгодишното издание на международната дунавска експедиция на WWF

Започна вторият етап на тазгодишното издание на международната дунавска експедиция на WWF

Експертите ще започнат работата си от Белене, сред това ще изследват островите около Видин и ще достигнат до Тутракан

Започна вторият етап на експедицията за наблюдение на птичите колонии по поречието на Дунав, организирана от международната природозащитна огранизация на WWF. Тя ще продължи пет дни и целта й е да направи повторно преброяване на птиците в региона. Експертите ще започнат работата си от Белене, сред това ще изследват островите около Видин и ще достигнат до Тутракан.

В края на месец май т.г. се състоя първият етап на експедицията, който установи драстичен спад при повечето птици по Дунав. Причината бяха от една страна сушата в началото на годината и задържаните до късна пролет водни количества в язовирите преди Железни врата, които унищожиха голяма част от местата за хранене на птиците. Към това трябва да се прибавят и обилните валежи и бурни ветрове, които унищожиха значителна част от мътилата и люпилата на много видове птици. Сред най-засегнатите видове са малката бяла чапла, както и нощната и сивата чапла.

Дунавската експедиция се организира за четвърти пореден път. Тя е част от проекта „Трансгранични консервационни мерки за опазване на малкия корморан и белооката потапница в характерни места на територията на България и Румъния” по Програма „LIFE +” или още наричан „Зелени граници”.

В нея участват представители на българския и румънски офис на WWF, БАН, Българското дружество за защита на птиците и Природен парк "Персина".

Допълнителна информация:

- Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 4000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.