1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Зелената трансформация е шанс за България и Европа

Зелената трансформация е шанс за България и Европа

Това споделиха политици и експерти на конференция, организирана с подкрепата на WWF

Зелената трансформация е възможност за гарантиране на положителното развитие на България и Европейския съюз, която не трябва да изпускаме. Около това мнение се обединиха водещи политици и експерти от страната и Европа на специалната конференция „Зеленият дневен ред: Нулевите нетни емисии като път към устойчивото бъдеще”, на която WWF е съорганизатор като част от коалиция „За зелен рестарт“.

Гостите на форума, сред които представители на Комисията, Европейския парламент, българското правителство и експерти от международни организации, споделиха своите идеи и препоръки за превръщането на борбата с климатичните промени в шанс за икономическо развитие, обществен просперитет и съхранение на нашия общ дом Земята. В конференцията се включиха над 15 участници, сред които Дамяна Стойнова, експерт в екипа на изпълнителния заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс, Борислав Сандов, вицепремиер по климатичните политики, Барна Танцош, министър на околната среда, водите и горите на Румъния, Естер Асин, директор на Офиса за европейски политики на WWF.

Основен акцент на конференцията бяха нулевите нетни емисии, които са в основата на постигането на целите на Европейския зелен пакт (Зелената сделка) - мащабната програма на комисия „Фон дер Лайен” за зелена трансформация на Европа. Сред основните задачи на Пакта са намаляване на парниковите емисии с най-малко 55% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г., както и превръщането на Европа в първия климатично неутрален континент до средата на века. 

„С настоящия форум искаме да покажем не само какви са решенията за ограничаване на ефектите от климатичните промени, а и възможностите, които системната програма за зелена трансформация открива - за нови зелени работни места, качествен живот в умни градове с чист въздух, съхранена природа, осигуряваща допълнителен икономически ресурс и просперитет за хората”, заяви Саша Безуханова, инициатор на Коалиция „За зелен рестарт”.

Българското правителство работи по няколко зелени инициативи, сред които подготовка за приемането на т.нар. пакет “Подготвени за цел 55” – специалната законодателна реформа на Европейската комисия в рамките на Зелената сделка за изпълнение на целта за намаляване на парниковите емисии, като основен лост за борба с климатичните промени и ограничаване на глобалното затопляне.

„Всички факти сочат, че времето, което ни остава, за да предотвратим катастрофалните ефекти от промяната в климата, изтича твърде бързо. Последните научни доклади недвусмислено потвърдиха това. Зелена трансформация до 2030 г. обаче е възможна. Тя изисква фундаментална промяна на нашето мислене и поведение, цялостно преориентиране на националните икономики, промяна в работата на институциите, на бизнеса, на местните общности и гражданското общество,” сподели вицепремиерът Сандов.

Европейската комисия подкрепя активно държавите членки в прилагането на европейските политики за устойчиво развитие, включително Фондът за справедлив преход и Социалният фонд за климата. По първата инициатива България се очаква да получи 1.3 милиарда евро, за да се справи с предизвикателствата от отказа от въглищата като източник на енергия в районите, които са зависими от изкопаеми горива, а по втората – 2.8 млрд. евро в подкрепа на уязвимите групи.

„По данни на доклада на Междуправителствения панел за климатичните промени (IPCC), който излезе тази седмица, за да задържим покачването на температурите под 1.5 C e нужно емисиите от изкопаеми горива да бъдат практически елиминирани като бъдат намалени с между 73% и 98% до 2050 г. Макар и трудно, елиминирането им в индустрията е възможно чрез използване на зелен водород за индустриални процеси, био-базирана химическа промишленост, затваряне на жизнения цикъл на продуктите и иновации в науката за материалите“, коментира след събитието Апостол Дянков, ръководител на програма „Климат и енергия“ във WWF.

По време на конференцията Саша Безуханова представи и новата инициатива на MOVE.BG - министерство без адрес в Мета света (линк тук и тук) - проект, който настоява за създаване на климатична експертиза в отделните министерства у нас, така че страната ни да се превърне в един от лидерите в устойчивото развитие в ЕС и да приложи успешно целите на Зелената сделка. 

Какво oще споделиха участниците в конференцията - пълен запис на събитието е достъпен тук. Снимки от форума можете за разгледате и използвате от албума тук.

Още информация за Коалиция „За Зелен рестарт”, в която влизат MOVE.BG, WWF България, „Грийнпийс“-България и „Институт Кръгова Икономика” можете да научите тук

Още информация за събитието e достъпна тук.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.