1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Димитричка Търпанова, зам.-председател на УС на Добруджански овощарски съюз: Националният стратегически план трябва да гарантира развитието на чувствителните сектори

Димитричка Търпанова, зам.-председател на УС на Добруджански овощарски съюз: Националният стратегически план трябва да гарантира развитието на чувствителните сектори

Необходимо е да има таван на плащанията

 

В Националния стратегически план на страната е необходимо да се заложи, че чувствителните сектори ще бъдат стимулирани, категорична е Димитричка Търпанова, зам.-председател на УС на Добруджански овощарски съюз. По този начин ще се гарантират нови възможности за инвестиции с цел по-устойчиво производство, което да осигури доходи на производителите и развитие на бранша. Според нея е необходимо приоритизиране на производството на плодове и зеленчуци. Да се даде възможност за инвестиции на малките стопани, за да станат по-устойчиви и да могат да си осигуряват доходи на семействата си от това производство. 
В тази връзка Димитричка Търпанова се надява да има таван на плащанията с цел пренасочване на средства към по-малките производители. 
 
През следващия програмен период на ОСП обвързаната подкрепа ще остане - 13% от директните плащания, плюс 2% специално за протеинови култури. Зеленчукопроизводството и овощарството са сектори, за които трябва да има обособен подход и да се търсят различни формули за подпомагане, като например за една по-успешна реализация на крайните продукти. Необходимо е подобряване на разпознаваемостта на съответното производство и търсене на нови пазари и нови възможности за реализация, каза зам.-министърът на МЗХГ Георги Събев. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.