1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. Ето как трябва да се случи цифровата трансформация на земеделските стопанства

Ето как трябва да се случи цифровата трансформация на земеделските стопанства

Всяка държава членка трябва да посочи каква е нейната стратегия за цифровизация на земеделието

 

Цифровизацията може да бъде внедрена във всяка една от деветте цели на ОСП, каза председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова, която взе участие в първия уебинар от Академия „Умно земеделие" на тема „Цифровизация на българското земеделие в ОСП 2023 - 2027".

 А деветте цели на ОСП са:

  • гарантиране на справедливи доходи за земеделските стопани
  • повишаване на конкурентоспособността
  • възстановяване на баланса на силите в хранителната верига
  • действия за борба с изменението на климата
  • грижа за околната среда
  • опазване на ландшафта и биологичното разнообразие
  • подпомагане на смяната на поколенията
  • жизнеспособни селски райони
  • запазване на качеството на храните и здравето

Светлана Боянова подчерта, че в стратегическите планове на държавите членки трябва да е посочено каква е стратегията им за цифровизация на земеделието.

Ето как трябва да се случи цифровата трансформация на едно земеделско стопанство – на първо място, стопанинът трябва да бъде консултиран и посъветван относно решаване на конкретни проблеми в неговото стопанство, на второ място е важно да придобие цифрови умения, следва тестовият период на избраната цифрова технология и накрая е инвестирането в нея.

Ето и как се случва този процес с помощта на конкретните интервенции в ПРСР:

Консултантски услуги и повишаване на консултантския капацитет – предвижда се на най-малко 4 000 земеделски стопани да бъде предоставен консултантски пакет, свързан с използването на цифрови технологии в стопанството. Това е включено в Консултантски пакет 10, който ще се предоставя на малки, много малки и млади земеделски стопани.

Професионално образование и придобиване на умения – предвижда се подпомагане на семинари и демонстрационни дейности, свързани с използването на цифрови технологии, от които прогнозно ще се възползват над 21 000 земеделски стопанства.

Подкрепа на оперативни групи в рамките на ЕПИ – ще се подпомагат с приоритет проекти, предвиждащи използване на цифрови технологии, където се очаква над 70 земеделски стопани, участници в оперативни групи, да се възползват от иновативните решения чрез директна подкрепа по интервенцията.

Инвестиции в земеделски стопанства – ще се подкрепя внедряване на нови технологии, които са пазарно ориентирани и насочени към инвестиции и диверсификация на производствата. Предвижда се подкрепа за закупуване на машини, съоръжения и оборудване, приложения и уеб-инструменти за цифровизация на земеделието.

Светлана Боянова представи и Farm sustainability Tool /FaST/ - Електронен инструмент за устойчивост на земеделските стопанства за хранителните вещества, който ще бъде разработен от страните членки. В това цифрово приложение, което трябва да стартира от 2024 г., ще се предлагат:

  • Балансиран състав на хранителните вещества на полево равнище
  • Законови изисквания по отношение на хранителните вещества
  • Данни за почвите въз основа на наличната информация и анализи
  • Данни от интегрираната система за администриране и контрол ИСАК, които са от значение за управлението на хранителните вещества

Цифровизацията на земеделието може да бъде подпомогната и чрез Плана за възстановяване и устойчивост, по който се очаква да има приеми от септември, съобщи председателят на Института за агростратегии и иновации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.