Продуктите с географски указания всяка година генерират стойност от 75 милиарда евро и имат 20-процентен дял от износа
Европейската комисия прие предложението си за преглед на системата за географски указания за вино, спиртни напитки и селскостопански продукти. Новите мерки трябва да увеличат разпространението на указания в целия Съюз, за да са от полза за икономиката на селските райони и да постигнат по-високо ниво на защита, особено онлайн.
Целта е да се поддържа високото качество на храните и стандартите на ЕС и да се гарантира, че културното, гастрономическото и местното наследство е запазено и сертифицирано като автентично в Европейския съюз и по света. В тази връзка Комисията предлага мерки за укрепване и подобряване на съществуващата система от географски указания. Процедурата за регистрация ще бъде съкратена и опростена, а различните технически и процедурни правила ще бъдат обединени. Чрез новите правила ще се увеличи защитата на географските указания в интернет, за да има по-добра защита срещу недобросъвестна регистрация и използване на указания в системата за имена на домейни. И трето - като пряко последствие от стратегията "От фермата до трапезата" производителите ще могат да валоризират своите действия по отношение на социалната, екологичната или икономическата устойчивост в своите продуктови спецификации. Това ще допринесе за по-добра опазване на природните ресурси и селските икономики, осигуряване на местни сортове растения и породи животни, запазване на ландшафта на производствената зона и подобряване на хуманното отношение към животните.
Темата беше обсъдена и на заседанието на Аграрната комисия в Европарламента, в което се включи и комисар Стела Кириакидис, която отговаря за безопасността на храните. В началото председателят на комисията Норберт Линс заяви, че продуктите с географски указания всяка година генерират стойност от 75 милиарда евро и имат 20-процентен дял от износа.
Превод: Алеко Дянков