1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП от полза за всички нас
  4. Войчеховски защитава "зелената сделка"

Войчеховски защитава "зелената сделка"

Подобно е мнението и на финландското европредседателство

 

"Зелената сделка", предложена от Европейската комисия, е добра възможност за един стабилен земеделски бюджет, смята агрокомисар Януш Войчеховски.

"Субсидиите вече няма да служат само за гарантиране доходите на фермерите, а трябва да се ползват за екологични мерки", каза той по време на първия си Аграрен съвет в Брюксел.

Подобно е мнението и на финландското европредседателство. В своя доклад относно напредъка при реформата на Общата селскостопанска политика Хелзинки изтъква, че държавите членки застават зад идеята за по-амбициозни цели в екологията и опазването на климата. Условие за това е в бъдещата аграрна политика да бъдат предвидени достатъчно финансови ресурси. Освен това трябва да се намали бюрокрацията, особено при проверките за спазване на екологичните стандарти.

Финландия настоява също така за повече гъвкавост, която да позволи зелената архитектура да се адаптира към регионалните нужди. Тази тема се нуждае от още дискусии, които ще започнат едва след като има споразумение за новата многогодишна финансова рамка. Пробив при преговорите по този въпрос се очаква най-рано през пролетта.

По време на разискванията в Брюксел Германия за пореден път поиска отхвърляне на предложението за задължително орязване на директните плащания. Юлия Кльокнер аргументира становището си с това, че екологичните мерки не винаги са в пряка зависимост от размера на фермата.

Агрокомисар Войчеховски се застъпи и за по-голяма подкрепа на малките стопани, които по думите му допринасят много за опазването на околната среда.

От българска страна министър Десислава Танева настоява за пълно изравняване на директните плащания между новите и старите членки на Съюза. В това искане тя беше подкрепена от делегациите на Балтийските държави, Румъния и Чехия.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.