1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Европейската комисия публикува набор от добри практики

Европейската комисия публикува набор от добри практики

В държавите от Общността има разнообразие във възможностите за внедряване и прилагане на интегрираното управление

 

База данни с мерки за интегрирано управление на вредителите, придружена от проучване за оценка на тяхната ефективност и перспективи за тяхното по-нататъшно използване, публикува Европейската комисия. Целта е да се гарантира от една страна продоволствената сигурност, а от друга да има контрол на вредителите. 
Базата данни включва около 1300 примера за практики, техники и технологии в осем принципа на интегрирано управление на вредителите, установени на европейско и международно равнище. Като примери са посочени използването на сеитбооборот и балансирано торене, мониторинг на вредителите, целенасочено и намалено прилагане на химически препарати, както и на нехимични методи. Дадени са и 273 специфични за културите насоки, разработени от националните органи за устойчива употреба на пестициди. 
CAP-mart
В държавите от Общността има разнообразие във възможностите за внедряване и прилагане на интегрираното управление. Всички примери са представени на националните езици с кратко въведение на английски. Наборът от инструменти има за цел да вдъхнови националните органи, консултантите в областта на селското стопанство и другите участници по веригата да разработят подходи след адаптирането им към местните земеделски и агроклиматични условия. Базата данни ще бъде актуализирана с допълнителни примери.
Друго проучване изследва настоящите практики и техния потенциал да спомогнат за намаляване на зависимостта от химически пестициди, разходите за тяхното прилагане и цялостната им ефективност. Също така ключовите фактори, влияещи върху намаляването на зависимостта от пестициди, както и основните пречки. Намаляването на употребата често работи най-добре, когато се комбинира с други цели, като практики за опазване на почвата, намаляване на използването на торове и предоставяне на екосистемни услуги, като опазването на опрашителите или възстановяването на естествените местообитания. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.