1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Министър Вътев: 178 храма са подпомогнати по ПРСР 2007-2013

Министър Вътев: 178 храма са подпомогнати по ПРСР 2007-2013

По Стратегическия план отново са предвидени средства за запазването на духовния и културния живот в малките населени места

 

178 храма са подпомогнати по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 година. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който откри Петия Църногорски събор „В сърцето на Граово“. Събитието се провежда край Църногорския манастир, с. Гигинци, община Брезник, със съдействието на МЗХ и „Обединени български животновъди“. Министър Вътев посочи, че по ПРСР 2014-2020 средства ще получат 89 храма, като проектите са в процес на изпълнение.

OSP-july-proekt

Министърът на земеделието подчерта, че по Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони отново са предвидени средства, които ще бъдат насочени към запазването на духовния и културния живот в малките населени места.

Той разгледа всички изпълнени проекти на Църногорския манастир "Св. Св. Козма и Дамян" и отбеляза, че финансирането за манастира по ПРСР е над 7 млн. лв. по проекти за реконструкция на старо манастирско крило, за собственото земеделското стопанство, както и за реконструкция на пътя до манастира, а в момента се изпълнява проект за над 586 хил. лв. за реставрация на художествените елементи в църквата и ремонт на  манастирската сграда за поклонници.

„Културно-духовното развитие е фактор за подобряване на качеството на живота в селските райони, намаляване на миграцията на хора, опазване на културното наследство и традиции в тези райони“, заяви министър Вътев.

Заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев също присъства на откриването на събора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.