1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Подкрепата чрез ОСП е жизнено важна за необлагодетелстваните региони в Европа

Подкрепата чрез ОСП е жизнено важна за необлагодетелстваните региони в Европа

В противен случай съществува риск тези райони да бъдат изоставени

 

Без плащанията от Общата селскостопанска политика голяма част от районите с природни ограничения, като планини или земя в сухи или студени територии, ще бъдат изложени на риск от изоставяне. Преките плащания и инвестициите по линия на фондовете за развитие на селските райони спомагат за поддържането на селското стопанство и поминъка на селските райони по тези места, се казва в доклад, публикуван от Европейската комисия.

Документът показва също, че стопанствата, разположени в райони с природни ограничения, са средно по-малко интензивни, с повече земеползване, което е от полза за околната среда и биологичното разнообразие, като например пасища, протеинови култури и земи под угар.

Необлагодетелстваните райони са тези, в които селското стопанство е по-трудно поради неблагоприятни условия като надморска височина, наклон, суша, ниска температура и неподходящ състав на почвата. Като цяло тези земи съставляват 59 процента от използваната земеделска площ в ЕС.

Фермерите, които работят в такъв определен район, могат да получат подпомагане на доходите от ОСП в допълнение към средното годишно плащане на хектар, за да компенсират неблагоприятните условия.

За периода 2023-2027 година подкрепата е предвидена в 23 стратегически плана по ОСП с планирани публични разходи в размер на 18,7 милиарда евро, обхващащи 47 милиона хектара. Тази сума представлява 17 на сто от общото публично финансиране за развитие на селските райони и 6 процента от общите средства за ОСП.

От икономическа гледна точка земеделските стопанства в районите с ограничения са средно с по-ниски показатели, с по-ниски доходи, по-малък икономически размер и получават по-високи субсидии на хектар в сравнение с други стопанства. Въпреки значителната подкрепа по линия на ОСП разликата в доходите между тези ферми и стопанствата с нормални условия, остава голяма, като възлиза на 20 до 26 процента. Без публична подкрепа значителна част от тези стопанства ще трябва да прекратят дейността си, подчертават авторите на доклада.

 

Текст: Алеко Дянков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.