1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Специфики при прилагането на ДЗЕС 7 за ротация на културите

Специфики при прилагането на ДЗЕС 7 за ротация на културите

Можем ли да прилагаме ДЗЕС 7 не на ниво стопанство, а на ниво парцел

 

Тази година ще бъде базова за целите на ротацията по стандарта ДЗЕС 7. Всяка следваща година ще бъде съпоставяна с културите, които са заявени през 2023 г. Аделина Стоянова, директор на дирекция „Директни плащания“ в земеделското министерство, обясни: „Целите на ДЗЕС 7 са за ротация на културите. Наличието на парцел дава възможност да се проследи върху конкретната площ чисто географски дали в рамките на четири години е изпълнено условието за ротация. В случаите, когато парцелите съвпадат в рамките на тези четири години, тогава това условие изглежда лесно изпълнимо, защото можете да проследите в рамките на този парцел, който не си променя границите, четири години какво се случва. Въпросът е как подхождаме в случаите, когато парцелите си изместват границите или тогава, когато през следващата година парцела, който сте имали през 2023 година, вече не е същия, може би част от него ще се повтаря, но една част от него най-вероятно ще излиза извън рамките на този парцел. Можем ли да прилагаме стандарта не на ниво стопанство, защото стопанството често си мени парцелите и заради споразуменията може да излезе въобще извън парцелите на 2023, а да приложим това на ниво парцел, като за парцел ще вземем парцелите, референтни заявени през 2018 година. През следващите години ще трябва да правим сечения, за да установим дали имаме пълно съвпадение на парцелите. Там, където има съвпадение, правим ротация, но където няма пълно съвпадение, започваме да броим парцела от годината, в която той е обособен като такъв. Така че по отношение на ротацията през 2023 година трябва да сте спокойни. Може да заявите каквото искате. До 2024 година трябва да намерим механизъм за географско пресичане на парцелите, така че да сме отговорили на изискванията на стандарта.“

Ето пълната дефиниция на ДЗЕС 7: Сеитбооборот (ротация) на културите върху обработваема земя, с изключение на култури, отглеждани под вода.

На обработваема земя с площ ≥ 10 ха, земеделският стопанин осигурява ежегодно смяна на отглежданата култура (ротация) на ниво парцел върху минимум 35% от обработваемата земя в стопанството си. Отглеждането на вторична/допълнителна култура на съответния парцел се счита за извършена ротация.
След третата година, земеделският стопанин е длъжен да гарантира, че всички парцели от обработваемата земя от стопанството са били обект на ротация по отношение на основната култура на отглеждане.
Горните правила не се отнасят за площи, заети с оризови клетки, многогодишни култури, треви и други тревни фуражи и угари.
Вторична/допълнителна култура означава земеделска култура, с различен от основната култура вид, и засадена/засята на един и същи парцел през съответната година. Вторична култура се счита за ротация, ако е засята/засадена непосредствено след прибирането на основната култура и е налична на парцела до подготовката на почвата за сеитба на следващата основна култура.
От изискването могат да се изключат следните случаи:
а) когато повече от 75% от обработваемата земя се използва за производството на треви или други тревни фуражи, засята е с бобови култури, оставена е под угар или съчетава тези употреби;
б) когато повече от 75% от отговарящата на условията за подпомагане земеделска площ е постоянно затревена площ, използва се за производство на треви или други тревни фуражи, или за производство на култури под вода (оризища) през значителна част от цикъла за отглеждане на културите, или съчетава тези употреби;
в) когато обработваемата земя на стопанството е с размер до 10 хектара;
Земеделските стопани, сертифицирани за биологично производство в съответствие с Регламент (ЕС) 2018/848 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2018 година относно биологичното производство и етикетирането на биологични продукти и за отмяна на Регламент (ЕО) № 834/2007 на Съвета, се считат за спазващи изискванията на настоящия стандарт за ДЗЕС 7.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.