1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 73,4 милиона тона царевица ще ожънат европейските стопани тази есен

73,4 милиона тона царевица ще ожънат европейските стопани тази есен

ЕК очаква значителен спад при вноса на царевица

73,4 милиона тона царевица ще ожънат европейските стопани тази есен. Това се казва в най-новата прогноза на Европейската комисия.


Очакваната през 2014 година реколта ще е значително по-голяма от миналогодишната, когато бяха пробрани само 56,3 милиона тона. Ако предвиждането се сбъдне, това ще бъде и нов рекорд за Европейския съюз, надхвърлящ с почти 5 милиона тона досегашния от 2011 година.
Комисията очаква значителен спад при вноса на царевица. Той обаче няма да е толкова голям, колкото би могло да се предполага на фона на добрата реколта и предлагането на достатъчни количества фуражна царевица.
Причина за това са драстично падналите цени на световните борси. И през следващата стопанска година в Съюза ще се използват само 60 милиона тона царевица за изхранване на животни, колкото бяха и през 2013-та – 2014-та. Царевицата като фураж е в пряка зависимост от предлагането на фуражна пшеница, а тя тази година е също с много добра реколта.
Ръка за ръка с прогнозите за реколтата върви и спадът на цените. От юли насам котировките паднаха от 171 на 151 евро за тон. А само няколко месеца преди това, през май, царевицата се търгуваше на нива от 192 евро. Сегашната цена е най-ниската от четири години насам.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.