1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. BASF увеличи продажбите и приходите през 2013 г.

BASF увеличи продажбите и приходите през 2013 г.

Компанията продължава да храни оптимизъм за 2014 г.

През 2013 г. BASF увеличи продажбите и печалбата спрямо миналата година. На годишната пресконференция на компанията в Лудвигсхавен, д-р Курт Бок, председател на Съвета на изпълнителните директори на BASF SE, заяви: „2013 бе още една предизвикателна година със силни насрещни ветрове в нашата индустрия. Въпреки това ние постигнахме целите си: продавахме повече, работихме в тясно сътрудничество с нашите клиенти и разширихме нашето портфолио”.

През четвъртото тримесечие на 2013 г. продажбите на BASF Group възлизат на 18.1 млрд. евро и са леко по-високи в сравнение със същия период на предходната година. Обемите продажби се увеличиха във всички сегменти. Като цяло продажните цени през четвъртото тримесечие бяха леко занижени; негативните ефекти от промяна на валутните курсове намалиха продажбите във всички дивизии. Придобитите активи допринесоха за ръст в продажбите, особено в сегментите „Нефт и газ” и „Решения за селското стопанство”. През последното тримесечие печалбата преди лихви и данъци отбеляза ръст във всички оперативни сегменти с 223 млн. евро до 1.5 млрд. евро. Печалбата след лихви и данъци нарасна с 584 млн. евро до 1.6 млрд. евро. Тук се включи и извънредният приход в размер на 429 млн. евро от прекласификацията на GASCADE Gastransport GmbH. Това съвместно дружество беше напълно консолидирано. Считано от 31 декември 2013 г., GASCADE прилага метода на финансово отчитане на BASF Group поради промяна в правото на гласуване в своя надзорен съвет.

Продажбите за цялата година се вдигнаха с малко под 3% и достигнаха 74.0 млрд. евро. Значителен принос за това главно имаха по-големите обеми продажби на сегментите „Нефт и газ” и „Решения за селското стопанство”. Въпреки по-големите обеми продажби в сегментите „Химикали”, „Функционални продукти” и „Функционални материали и решения”, продажбите в бизнеса с химикали леко намаляха. Причина за това бяха главно негативните ефекти от промяна на валутните курсове. През 2013 г. печалбата преди лихви и данъци нарасна с 543 млн. евро до 7.2 млрд. евро. В допълнение към успешния бизнес с продукти за растителна защита и високия принос на сегмента „Функционални материали и решения”, този ръст до голяма степен се дължеше и на по-добрите приходи от сегмент „Други”.

Чистата печалба възлиза на 4.8 млрд. евро, което е леко над миналогодишното ниво. Доходът на акция се увеличи от 5.25 евро на 5.27 евро. Коригираният доход на акция възлиза на 5.37 евро – с 0.27 евро по-нисък спрямо миналата година. „При 7.9 млрд. евро, паричният поток от оперативни дейности достигна рекордно ниво,” заяви д-р Ханс-Улрих Енгел, главен финансов директор на BASF.

На годишната среща на акционерите на 2 май, Съветът на изпълнителните директори и Надзорният съвет ще предложат дивидент в размер на 2.70 евро за дял. Това е увеличение с 0.10 евро спрямо предходната година. Въз основа на цената за акция в размер на 77.49 евро в края на 2013 г., дяловете на BASF отново предлагат висока доходност от дивиденти в размер на 3.5%.

Перспектива за 2014 г.

„И тази година не очакваме силен попътен вятър. Въпреки това продължаваме да сме оптимисти относно световното икономическо развитие. През 2014 г. световната икономика се очаква леко да ускори темпо спрямо 2013 г., въпреки продължаващата нестабилност,” твърди г-н Бок. Що се отнася до световната химическа индустрия, компанията очаква ръст спрямо миналогодишното ниво на развитие и предвижда по-голям ръст на ключови индустрии като транспорт, потребителски стоки и електроника. Най-вероятно това ще окаже положителен ефект върху бизнеса на BASF.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Етикети BASF, GASCADE, продажби
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.