1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без промяна остават средните цени на рафинираното слънчогледово олио

Без промяна остават средните цени на рафинираното слънчогледово олио

Предлагането е в ценови диапазон от 1,91 лв./литър в Хасково до 2,50 лв./литър в Добрич

По данни на ДКСБТ през периода 27 април – 4 май 2016 г. средните цени на едро и на дребно на рафинирано слънчогледово олио за страната остават без съществена промяна спрямо предходната седмица.

Предлагането на слънчогледово олио на тържищата е в широкия ценови диапазон от 1,91 лв./литър (Хасково) до 2,50 лв./литър (Добрич). В седем области се отчита седмично поевтиняване на продукта с между 0,5% (Русе) и 2,9% (Кърджали), докато единствено в Добрич олиото поскъпва, с 1,6%. В резултат, средната цена на едро на олиото за страната се понижава с 0,5% спрямо предходната седмица до 2,09 лв./литър.

Цените на дребно на олиото в големите търговски вериги (ГТВ) се движат в интервала от 2,27 лв./литър (Пловдив) до 2,69 лв./литър (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). В шест области се отчита повишение на ценовите стойности спрямо предходната седмица с между 2,5% и 5%, най-чувствително във Враца и Монтана. Поевтиняване на продукта се наблюдава в областите Пловдив, Разград и Силистра, в рамките на 3,4 - 4%. Средно за страната, цената на олиото в големите супермаркети се повишава с 0,4% на седмична база до 2,50 лв./литър.

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на олиото за страната остава 2,58 лв./литър. Стойностите по области варират от 2,35 лв./литър във Варна до 2,75 лв./литър във Видин, Враца и Плевен, като в преобладаваща част от страната не са отчетени седмични колебания. В областите Шумен и София цените на продукта в ДТО се повишават съответно с 1,2% и 3,2% на седмична база, докато в Габрово е налице понижение с 1,9%.

През наблюдавания период цените на слънчогледовото олио в големите търговски вериги са средно с 0,08 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като тази разлика достига до 0,28 лв./литър в Пловдив и Търговище. В осем области цените на продукта в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ с до 0,15 лв./литър (Варна).

Средно за страната, цените на дребно на олиото в големите супермаркети са с 0,41 лв./литър по-високи от цените на едро, а тези в по-малките магазини – с 0,49 лв./литър. Най–голям марж между цените на едро и на дребно на продукта се наблюдава в Плевен - 0,76 лв./литър в ГТВ и 0,82 лв./литър в ДТО. През изминалата седмица в област Добрич средната цена на дребно на продукта в ГТВ е по-ниска от тази на едро с 0,01 лв./литър.

Като цяло, през изтеклия месец април 2016 г. се наблюдава понижение на цените на рафинирано слънчогледово олио в страната спрямо предходния месец.

Към края на м. април средната цена на едро за страната е с 1,9% под нивото отпреди един месец. При средните цени на дребно на продукта в големите търговски вериги и в по-малките магазини понижението е съответно с 2% и 1,1% на месечна база.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.