1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без промяна остават цените на бялата кристална захара

Без промяна остават цените на бялата кристална захара

Средно за страната, цената на дребно в големите търговски вериги се запазва на ниво от 1,50 лв./килограм

През периода 28 януари – 4 февруари 2015 г. средните цени на бялата кристална захар на едро и на дребно са без промяна спрямо предходната седмица, съобщават от ДКСБТ.

През изтеклата седмица средната цена на едро на захарта за страната остава 1,21 лв./кг. На тържищата в различните области продуктът се търгува на цени от 1,07 лв./кг (Добрич) до 1,45 лв./кг (Варна). В седем области се регистрира леко седмично поскъпване на захарта – от 0,8% в Благоевград до 1,8% в Хасково. Понижение на цените се наблюдава в пет области, в рамките на 0,8 – 2,6% (Пловдив).  

Средно за страната, цената на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) се запазва на ниво от 1,50 лв./кг. В големите супермаркети захарта се търгува на цени от 1,24 лв./кг (Стара Загора) до 1,70 лв./кг (Пазарджик). Седмични ценови изменения се наблюдават само в три области – понижение с 0,7% в Добрич и с 5,3% в Бургас и повишение с 5,6% във Варна.

В другите търговски обекти (ДТО) захарта се предлага в ценовия диапазон от 1,30 лв./кг (София, Стара Загора и Хасково) до 1,90 лв./кг (Смолян). Поскъпване на продукта на седмична база се регистрира в областите Варна и Шумен, съответно с 2,1% и 5,1%, а поевтиняване - единствено в Бургас, с 6,1%. Средно за страната, цената на продукта в по-малките магазини остава 1,48 лв./кг.

През изминалата седмица средната цена на дребно на захарта в по-малките магазини продължава да е малко по-ниска в сравнение с тази в големите супермаркети (с 0,02 лв./кг). Разлика между цените в тази посока се отчита в четиринадесет областни центъра, като най-голяма тя е в София – 0,27 лв./кг. В останалите тринадесет области цените на захарта в ГТВ са с между 0,01 лв./кг (Сливен, Шумен и Ямбол) и 0,27 лв./кг (Смолян) по-ниски от тези в ДТО.

Средно за страната, цените на дребно на захарта в големите търговски вериги са с 0,29 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в по-малките магазини – с 0,27 лв./кг. Най-голям марж се наблюдава за ГТВ в Пловдив – 0,53 лв./кг, а за ДТО в Смолян - 0,72 лв./кг. В ГТВ в област Стара Загора цените на дребно са с 0,01 лв./кг по-ниски от тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.