1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без промяна остават цените на рафинираното слънчогледово олио

Без промяна остават цените на рафинираното слънчогледово олио

Цените на едро на продукта варират от 2,06 лв./литър в София до 2,50 лв./литър в Бургас

По данни на ДКСБТ през периода 10 – 17 февруари 2016 г. средните цени на едро и на дребно на рафинирано слънчогледово олио за страната остават на нивата от предходната седмица.

Цените на едро на рафинираното слънчогледово по области варират от 2,06 лв./литър (София) до 2,50 лв./литър (Бургас). В седем от областните центрове се отчита седмично понижение на стойностите в границите от 0,5% (Ловеч и Пловдив) до 5,1% (София). Същевременно, в други четири области олиото поскъпва с между 0,5% и 4,9%, най-чувствително в Плевен. Тези разнопосочни колебания се неутрализират и средната цена на едро на продукта се запазва на ниво от 2,17 лв./литър.

При търговията на дребно с рафинирано олио средните ценови стойности за страната остават 2,55 лв./литър за големите търговски вериги (ГТВ) и 2,61 лв./литър за другите търговски обекти (ДТО).

Цените на продукта в големите супермаркети са в диапазона от 2,30 лв./литър (Пазарджик) до 2,74 лв./литър (Враца и Монтана). В шест области - Бургас, Сливен, Ямбол, Варна, Разград и Шумен, се наблюдава седмично поевтиняване на продукта в рамките на 1,6 - 2%. В областите Русе, Търговище и Пловдив се регистрира понижение на цените на седмична база с между 0,4% и 2,1% (Пловдив).

В по-малките магазини олиото се предлага на цени от 2,40 лв./литър (Варна и Смолян) до 2,75 лв./литър (Плевен). В сравнение с предходния седмичен период, в областите Благоевград и Кюстендил е отчетено повишение на ценовите стойности с по 2,7%, а в София и Шумен - понижение, съответно с 0,4% и 1,2%.

През изминалата седмица цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,06 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като тази разлика достига до 0,25 лв./литър в Пазарджик. В шест области цените на продукта в ДТО са с до 0,09 лв./литър (Варна) по-ниски от тези в ГТВ.

Средно за страната, през наблюдавания период цените на дребно на олиото в големите търговски вериги са с 0,38 лв./литър по-високи от цените на едро, а тези в по-малките магазини – с 0,44 лв./литър. Най–голям марж между цените на едро и на дребно на продукта се наблюдава за ГТВ в Монтана (0,63 лв./литър), а за ДТО – в Ловеч (0,64 лв./литър). През тази седмица в област Бургас средните цени на дребно на олиото в ГТВ и в ДТО са по-ниски от тази на едро, съответно с 0,06 лв./литър и 0,04 лв./литър.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.